Ik baal!!! Gisteren bij de gynaecoloog geweest. Bloeddruk was weer keurig (70/120) en nog maar 8 kilo bijgekomen. Dat was het goede nieuws,....
Jetje is nog niet ingedaald, zelfs niet een klein beetje, waar ik toch wel op gehoopt had en zelfs ook dacht te voelen, want bij elke stap denk ik "nu gaat ze eruit floepen". Ze heeft blijkbaar nog volop de ruimte en denkt er nog niet aan haar warme holletje te verlaten.
Dr. Fallouh bestudeerde het dossier en was niet tevreden over de uitslag van de glucose test. Hij vroeg zich af waarom deze zo laat was gedaan,..... Tja, ik vond het wel meevallen. Ik had het recept 19/12 meegekregen en direct na de feestdagen, de test laten uitvoeren. De vorige keer dat ik bij hem was (12/01) heeft 'ie volgens mij gezegd dat het goed was. Nu vindt hij het resultaat dus te hoog (nuchter 0,95 g/l en 5,27 mmol/l en na 75 gram glucose na twee uur 1,36 g/l en 7,55 mmol/l) en moet ik de medische molen in.
Ik kreeg direct een verwijsbrief mee voor ene dokter DaCosta van de poli métabolique. De receptioniste legde me later uit waar het was en legde me tevens uit dat ik me vanaf nu ELKE week moet melden bij de monito pour diabète voor controle. Dit is een afdeling die gerund wordt door de verloskundigen (sage-femmes) en is op de kraamafdeling (maternité).
Ook wilde dr. Fallouh voor de zekerheid nog een groei echo maken binnenkort. Uiteindelijk had 'ie niet zoveel plek meer in de agenda, dus gaat 'ie dit doen tijdens de afspraak die al stond van 02/03, dit is dus over 3 weken.
Hij vroeg tussen alles door nog zo'n zes keer waarom de glucose test zo laat was gedaan,..... Ik werd er een beetje kriegel van en later, toen ik eenmaal weer in m'n auto zat, bok sjaggerijnig.
Maar voordat ik naar huis ging, moest ik dus nog naar Dr. DaCosta om een afspraak te maken. Daar kreeg ik te maken met een secretaresse die het héél vreemd vond dat Dr. Fallouh me doorverwees, omdat iedereen toch wel wist dat Dr. DaCosta afwezig was voor een paar weken. Tja, daar kon ik ook niets aan doen. Ze kopieerde m'n verwijsbrief, schreef m'n naam en nummer op en nog voordat ik thuis was, hing ze al aan de telefoon. Xenya had keurig haar nummer genoteerd, dus ik belde direct terug. Ik kreeg de naam en telefoonnummer van een dokter in Vichy en moet daar zo snel mogelijk naartoe. Ik heb meteen maar gebeld en nu staat er een afspraak voor aanstaande maandag. Het worden dus veel ritjes naar Vichy de komende tijd!!! Vrijdag nog naar de anesthesist in het ZKH, maandag naar Dr. Wahl, dan dinsdag of woensdag weer naar het hôpital voor de monito pour diabète en dan maar afwachten hoe dit zich herhaalt.
Ondertussen heb ik een beetje gegoogled en dit gevonden: (er is overigens héél veel info over, maar ik kan natuurlijk niet alles knippen en plakken)
Oja, ik heb overigens helemaal geen symptomen van ZSdiabetes en voel me gewoon, goed dus.
Wat is zwangerschapsdiabetes?
Zwangerschapsdiabetes komt voor bij 1 tot 2 procent van alle zwangere vrouwen. De aandoening treedt meestal op tijdens de 2e helft van de zwangerschap en de symptomen zijn doorgaans niet duidelijk zichtbaar. De meest duidelijke symptomen zijn:
•veel dorst
•veel plassen
•veel vruchtwater
Zwangerschapsdiabetes is een stoornis in de koolhydraatstofwisseling die tijdens een zwangerschap ontstaat of wordt ontdekt.
Doordat bepaalde zwangerschapshormonen insulineresistentie (weerstand tegen de werking van insuline) veroorzaken, treedt er tijdens de zwangerschap een verminderde glucosetolerantie op. Dat wil zeggen dat het systeem dat het glucosegehalte van het bloed regelt niet goed werkt en niet alle opgenomen glucose goed kan verwerken. In een normaal verlopende zwangerschap daalt de nuchtere bloedsuikerspiegel voor het ontbijt, door de constante afgifte van suiker aan de baby. Na het eten neemt deze bloedsuikerspiegel echter toe doordat de insuline minder goed werkt. Dit is een normaal proces wat nodig is om de baby voldoende suiker te geven voor zijn energie en vetopslag. Bij zwangerschapsdiabetes stijgt de bloedsuikerspiegel echter te hoog en is er sprake van zwangerschapssuiker. Er gaat enerzijds meer glucose naar de foetus, terwijl de moeder voor zichzelf meer vetten gebruikt als voornaamste energiebron. De moeder spaart haar glucose als het ware op voor haar kind. In de meeste gevallen verdwijnt de insulineresistentie een paar dagen na de bevalling, samenvallend met het feit dat de placenta is verwijderd, en verdwijnt ook de diabetes. Bij ongeveer 5% van de vrouwen blijft de diabetes bestaan.
Bij wie komt zwangerschapsdiabetes het meest voor?
•Wanneer diabetes in je familie voorkomt
•Wanneer een eerder kind een hoog geboortegewicht had (meer dan 4 kg)
•Wanneer je bij een eerdere zwangerschap zwangerschapsdiabetes gehad hebt
•Wanneer je overgewicht hebt
•Wanneer je ouder bent dan 35 jaar
•Wanneer je eerder een miskraam hebt gehad
•Wanneer je bloeddruk hoger is dan gemiddeld
Wat zijn de risico’s voor moeder en kind?
De verhoogde bloedsuikerspiegels veroorzaken een te sterke groei van de foetus (macrosomie) met een grotere vetopstapeling, een grotere moederkoek en meer vruchtwater. Dit heeft tot gevolg dat kansen op complicaties bij de geboorte groter zijn. Denk bijvoorbeeld aan vroeggeboorte en trauma bij de bevalling (o.a. schouderontwrichting). Ook is er een verhoogde kans op een keizersnede tijdens de bevalling.
Het kind is meestal veel zwaarder en ziet er ogenschijnlijk gezonder uit dan het in werkelijkheid is. Bovendien blijkt een dergelijke baby zelf een verhoogde kans te lopen op het ontwikkelen van diabetes op latere leeftijd.
De moeder loopt kans om bij een volgende zwangerschap opnieuw diabetes te ontwikkelen. Daarbij heeft zij een verhoogde kans om op latere leeftijd diabetes te ontwikkelen.
Behandeling
Voor de meeste vrouwen zal een dieet een eerste maatregel zijn. In plaats van de drie grote maaltijden per dag, zul je een aantal kleinere maaltijden nemen, verspreid over de hele dag. Daarbij wordt vastgesteld hoeveel koolhydraten je mag nuttigen. Het is van belang dat daarmee de gewichtstoename beperkt wordt. Koolhydraten zitten onder meer in brood, aardappelen en in voedingsmiddelen die suiker bevatten. Ook zullen de “snelle” suikerproducten (chocolade, snoep, koek, frisdrank, etc.) in de kast moeten blijven staan. Vaak zal een dieet voldoende zijn om te voorkomen dat de aandoening zich verder ontwikkelt en jij of je baby schade oplopen. Het gebeurt echter wel eens dat een dieet alleen niet voldoende is om de suikerziekte onder controle te houden. Wanneer dat zo is, wordt er extra insuline toegediend tijdens de zwangerschap. In de meeste gevallen volstaan twee dagelijkse injecties van een middellang werkende insuline. In klassieke gevallen kan de insulinebehandeling worden afgebroken vanaf de dag na de bevalling.
Tijdens een zwangerschap worden nooit anti-diabetestabletten toegediend, omdat die door de placenta naar het kind gaan en er zo een overproductie wordt veroorzaakt van insuline, met macrosomie tot gevolg.
Bron: http://www.kindjeopkomst.nl/html/zwanger/zwangerschapsdiabetes_001.htm
hé meis, wat vervelend dit allemaal! Gelukkig zit het er bijna op voor ons, maar wel lastig dat je nu steeds heen-en-weer moet rijden. Vichy ligt niet om de hoek geloof ik? Ik hoop dat je er zelf verder geen last van hebt, en het met Jetje ook allemaal goed is. Dat is het belangrijkste. succes! Linda
BeantwoordenVerwijderenHey Linda, wat een toeval dat jij ook zw. diabetes hebt (aangezien het 1 a 2 procent van de zwangere voorkomt!). Hoop dat de kleine Jet geen 4,5 kilo gaat evenaren dat wordt ff 'doorduwen' als dat zo is!! Hoop voor je dat ze snel in je armen ligt en dat je na 5 dagen lekker naar huis mag. Dus hou vol je bent er bijna. En rustig aan he die laatste dagen!!!
BeantwoordenVerwijderenSucces met de bevalling alvast!!!
Groet Nicole