woensdag 31 maart 2010

ZZZzzz,....

Het mag duidelijk zijn dat bij een pasgeboren baby ook gebroken nachten horen, dat gaat nu eenmaal samen. Maar dat het zo erg zou zijn, hadden we niet gedacht. En dat het steeds erger zou worden, hadden al helemaal niet gedacht. We begonnen ons dus steeds sterker af te vragen of er misschien een andere oorzaak zou zijn.
Alles had de revue al gepasseerd: drinkt ze genoeg, zitten er genoeg voedingsstoffen in de voeding, groeit ze wel goed, boert ze regelmatig, heeft ze genoeg natte en volle luiers, zijn het krampjes, en zo gingen we ons de gekste dingen afvragen.
Overdag sliep ze als een roosje beneden in de kinderwagen, in haar bedje wilde het niet echt lukken en 's nachts werd alles een drama, het maakte niet uit waar we haar neerlegden. Zodra ze plat lag en we haar loslieten, ook al was ze al in slaap, dan schrok ze wakker en begon ze te krijsen. De nachten werden al zwaarder en zo gebeurde het dat ik al meer als een week niet sliep of tussen de huilbuien door een hazenslaapje op de bank deed, soms alleen, vaker samen met Nina, want dan was ze tenminste even stil. En zo in de nacht had ik alle tijd om onze kleine prinses te observeren.
Maandagavond viel het kwartje bij mij, toen ik haar na de laatste voeding al slapende in haar wiegje wilde leggen. Zoals gewoonlijk schrok ze wakker, begon ze meteen wild met haar armpjes te maaien, schudde ze haar hoofdje, maakte ze kauwbewegingen en was ze heftig aan het slikken. Ik dacht toen opeens: "het lijkt wel alsof ze het zuur heeft". Meteen daarop begon ze hard te huilen en was ze ontroostbaar.
Ik heb haar uit haar wiegje gehaald, een stapeltje handdoeken gepakt en deze onder haar hoofdeinde gelegd. Toen heb ik haar weer in haar wiegje gelegd.
Het resultaat was verbluffend, alsof er iemand met een toverstafje had gezwaaid: Ze viel direct in slaap en ik heb haar de drie daarop volgende uren niet meer gehoord!!! De rest van de nacht kwam ze netjes om de drie uur en na elke voeding viel ze, in haar wiegje, weer heerlijk in slaap, alsof ze nooit anders had gedaan.
Dinsdag ben ik de dag "googelend" begonnen en er ging een wereld voor me open, het heeft zelfs een naam: verborgen (of gecompliceerde) reflux.
Bij gewone reflux spuugt een baby grote hoeveelheden voeding uit omdat het klepje tussen maag en slokdarm dan niet goed sluit. Bij verborgen/gecompliceerde reflux spuugt een baby niet, maar stroomt het maagzuur tot in de keel, totdat de baby het weer wegslikt. Deze bijna constante stroom (als de baby plat ligt) van maagzuur veroorzaakt irritaties aan de slokdarm en geeft een pijn die te vergelijken is met een hartaanval. Geen wonder dus dat ze zo hard huilde!!!
Vrijdag heb ik een RDV bij de huisarts en hoop ik meer oplossingen, tips en trucs te krijgen behalve het ophogen van het bedeinde.
Nina is nu in ieder geval al een stuk rustiger en voor ons is het fijn te weten wat er aan de hand is.

Hieronder nog extra info van de Maag Lever Darm stichting:

Wat is reflux
Reflux is dus het terugstromen van maaginhoud in de slokdarm. Bij baby’s komt reflux vrij vaak voor. Dat komt meestal doordat de sluitspier tussen de slokdarm en de maag bij kinderen soms nog niet helemaal ontwikkeld is. In de loop van het eerste levensjaar zal de sluitspier zich meestal verder ontwikkelen. Hierdoor verminderen en verdwijnen de klachten meestal.

Er zijn twee vormen van reflux:

Gewone reflux
Bij ‘gewone reflux’ spugen kindjes regelmatig
Verborgen reflux
Bij ‘verborgen reflux’ komt maaginhoud ook omhoog, maar de baby spuugt het niet uit. Maaginhoud komt dan bijvoorbeeld tot in de keel, en zakt dan weer terug naar beneden. Sommige kinderen ‘herkauwen’ hun voeding op die manier.

Gevolgen reflux
Zodra we voeding doorslikken komt het in de slokdarm terecht. De slokdarm is een gespierde buis, tussen de mondholte en de maag. In de wand van de slokdarm zitten spieren die het voedsel actief naar de maag transporteren. Op de overgang van de slokdarm naar de maag zit een sluitspier (sfincter). Deze sluitspier moet ervoor zorgen dat maaginhoud niet terugstroomt, de slokdarm in.

Zodra voeding in de maag komt, wordt het vermengd met maagsap. Maagsap bevat agressief zoutzuur. De maag zelf heeft een dikke slijmvlieslaag, die de maagwand beschermt tegen zoutzuur. De slokdarm heeft echter niet zo’n dikke beschermlaag. Als maaginhoud in de slokdarm komt, kan de slokdarm beschadigd raken door het agressieve maagsap. Hierdoor kan op den duur een slokdarmontsteking ontstaan.

Oorzaken reflux bij baby's
Reflux bij baby’s ontstaat meestal doordat het sluitspiertje tussen de slokdarm en de maag nog niet volledig ontwikkeld is. Ook een plotselinge verslapping van het sluitspiertje kan bij baby’s de oorzaak zijn van het teruggeven van voeding.

Het sluitspiertje kan zo zijn functie nog niet voldoende uitvoeren. Dit heeft tot gevolg dat maaginhoud de slokdarm in kan stromen. Dit gebeurt met name vlak na de voeding en/of als uw kindje (bijna) plat ligt. Reflux kan ook ontstaan door te druk om te gaan met uw kindje, vlak na het voeden

Gecompliceerde reflux
Als gevolg van het omhoog stromen van maaginhoud, raakt de slokdarm geïrriteerd en op den duur ontstoken. Dit veroorzaakt pijnklachten bij uw kindje. Deze kinderen huilen vaak veel, zijn snel geïrriteerd en slapen slecht. Soms ontstaan ook slikklachten en bloedspugen. Doordat de ontsteking pijnlijk kan zijn, eten deze kindjes vaak slecht. Hierdoor kan een groeiachterstand of gewichtsverlies ontstaan. Gecompliceerde reflux moet behandeld worden met medicijnen.


Download alle informatie (PDF)

1 opmerking:

  1. Hallo, via het frankrijkforum op deze blog terecht gekomen. Allereerst van harte met jullie wolk van een baby, echt een plaatje. Zelf heb ik 3 kinders en de middelste heeft hier ook last van gehad. Bij ons hielp een beetje rijstepap met de laatste voeding. Hij kreeg borstvoeding maar de laatste voeding afgekolfd en in flesje gegeven. Succes en geniet ze!

    BeantwoordenVerwijderen