Over één ding was ze echter niet zo te spreken: ik blijk een irregulaire antistof bij me te dragen: Kell. De uitslag was heel gering, maar toch genoeg om een recept uit te schrijven voor nader onderzoek. Ik weet nog niet precies wat voor gevolgen het kan hebben, dat wordt duidelijker als de uitslag van het nadere bloedonderzoek er is. Hieronder staat nog wat meer informatie.
Ze vulde ook nog een "declaration de grossesse" in. Dit moet ik opsturen naar de verzekering en de CAF (de instantie die de kinderbijslag regelt). In Frankrijk krijg je namelijk tijdens je zwangerschap een geboortepremie à € 863,79 uitgekeerd. Kun je alvast kleertjes, luiers en een kinderwagen kopen :)
Toen was het tijd voor de echo, daar had ik toch wel naar uitgekeken.
Ons beepje doet het tot nu toe netjes volgens de regels en zit goed in de baarmoeder. De uitgerekende datum klopt ook, dus ik hoef niets bij te stellen of aan te passen. Beepje is 10 mm groot, de vruchtzak 28 mm, het hartje klopt en dit is de foto:
Toen was het tijd voor de echo, daar had ik toch wel naar uitgekeken.
Ons beepje doet het tot nu toe netjes volgens de regels en zit goed in de baarmoeder. De uitgerekende datum klopt ook, dus ik hoef niets bij te stellen of aan te passen. Beepje is 10 mm groot, de vruchtzak 28 mm, het hartje klopt en dit is de foto:
Irregulaire antistoffen zijn normaliter niet in het bloed aanwezig. Ze ontstaan na een bloedtransfusie, maar kunnen ook voorkomen na een eerdere zwangerschap. Soms is het onduidelijk waarom ze aanwezig zijn. Vanaf 1 juli 1998 wordt geadviseerd in het begin van de zwangerschap te controleren of irregulaire antistoffen aanwezig zijn. Hebt u geen irregulaire antistoffen, dan zijn geen verdere maatregelen nodig. Hebt u wel irregulaire antistoffen, dan is soms extra controle tijdens de zwangerschap gewenst.
We noemden boven al antistoffen tegen de bloedgroepen A en B, en tegen de rhesusfactor (D). Daarnaast zijn er nog zeer veel andere bloedgroepen waartegen antistoffen kunnen bestaan. Deze worden irregulaire antistoffen genoemd. Men geeft ze soms met letters weer, zoals c, C, e, E, s, S, en soms met namen van mensen bij wie deze antistoffen het eerst zijn ontdekt, zoals Duffy (Fy), Hofman, Hovekamp, Kell (K) of Kidd (Jk). Het is mogelijk irregulaire antistoffen tegen verschillende van deze bloedgroepen te hebben, maar meestal is slechts één soort aanwezig.
Irregulaire antistoffen hebben geen gevolgen voor uw gezondheid. Wel krijgt u een zogenaamde bloedgroepenkaart. Hierop staat vermeld welke antistof u hebt. Mocht u ooit een bloedtransfusie nodig hebben, toon dan deze kaart. U krijgt dan bloed dat niet door de antistoffen wordt afgebroken.
Irregulaire antistoffen van de moeder komen tijdens de zwangerschap via de placenta bij het kind terecht. Niet alle irregulaire antistoffen hebben gevolgen voor het kind, maar sommige kunnen het bloed van de kind geleidelijk afbreken, waardoor het na de geboorte meer kans heeft om geel te worden. In zeldzame gevallen ontstaat tijdens de zwangerschap bloedarmoede bij het kind.
Of irregulaire antistoffen gevolgen hebben voor uw kind, hangt af van hun werkzaamheid en de mogelijke bloedgroep van uw kind.
Deze informatie van NVOG is hier volledig terug te vinden.